PERSONA - Verzenden vanuit de personeelsfiche
1. Algemeen
Via PERSONA kan je - in tegenstelling tot Web-EDISON - vanuit de personeelsfiche gegevens verzenden naar het departement.
<start | personeel | algemene gegevens | personeelsfiche>
Wat vroeger werd doorgestuurd met RL's kan nu rechtstreeks vanuit de personeelsfiche.
Wil je bijvoorbeeld een verblijfplaats doorgeven, dan kan je onmiddellijk de gegevens in de personeelsfiche invullen. Nadat je de gegevens hebt bewaard, kan je zien dat er een registratie (of wijziging) moet worden opgestuurd.
2. Werkwijze
-
geeft aan dat de gegevens nog moeten worden opgestuurd. De rode kleur geeft aan dat er nog een registratie moet gebeuren. Wil je weten welke gegevens moeten doorgegeven worden, klik dan op de persona-knop bovenaan de fiche. De gegevens in het groen zijn reeds correct doorgegeven, gegevens in het rood moeten worden doorgestuurd.
-
geeft aan dat de gegevens zijn verzonden zijn.
Alle gegevens uit de personeelsfiche zijn gecommuniceerd met Persona.
OPGELET! Wanneer er een melding is gestuurd met bijvoorbeeld een rekeningnummer die is gewijzigd, dan wordt deze aangepast via Persona. Stel dat het personeelslid ook nog op een andere school werkt, en daar wordt op een later tijdstip terug het oude nummer doorgestuurd naar Persona, dan is de laatste versie die wordt gebruikt. Dan wil dat niet zeggen dat de registratie bij jou niet is gelukt, maar terug is overschreven door een andere school op een later tijdstip.
Wanneer een bericht niet verzonden geraakt omdat bijvoorbeeld de server van het departement niet werkt op dat ogenblik, of er zit een foutje in het rekeningnummer, dan zal BROEKX-on-web dit via een melding laten weten.
2.1 Versturen via de personeelsfiche
2.2 Welke gegevens worden verzonden?
Wanneer het vierkantje van Persona rood is, bovenaan rechts op de fiche, betekend dat dat er nog gegevens moeten worden doorgestuurd. Wil je weten welke? Klik dan op de Persona-knop in de personeelsfiche om te zien welke gegevens er zullen worden verzonden. De gegevens in het groen zijn reeds correct doorgegeven, gegevens in het rood moeten worden doorgestuurd.
Klik hier voor meer details over welke gegevens er worden doorgestuurd.
*MAGDA
In Vlaanderen zorgt MAGDA (MAximale GegevensDeling tussen Administraties) ervoor dat alle instanties met de juiste machtiging toegang hebben tot deze bronnen. MAGDA biedt hiervoor een elektronisch dienstenpakket aan en garandeert dat gegevens veilig en conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming uitgewisseld worden. MAGDA is daardoor cruciaal voor de digitalisering van diensten van de Vlaamse en lokale overheden.
2.3 Familiale gegevens
Zorgbehoevenden
Uitleg
Zorgbehoevenden gaat niet over de partner en niet over de kinderen.
Bij de belastingaangifte van 2022 zal iedereen die een ‘nieuwe’ 65-plusser ten laste wil aangeven, alleen van dit fiscale voordeel kunnen gebruikmaken als die oudere persoon ook zorgbehoevend is.
‘Zorgbehoevend’ betekent een vermindering van de zelfredzaamheid. Dit wordt ingeschat aan de hand van een vragenlijst die peilt naar je mogelijkheden om dagelijkse activiteiten uit te voeren op 6 domeinen. Er wordt onder meer nagegaan of zij zich zelfstandig kunnen verplaatsen, zelfstandig eten kunnen bereiden en opeten en zich zelfstandig kunnen verzorgen en aankleden. Naargelang de oudere persoon hier meer moeilijkheden mee heeft, krijgt hij of zij meer punten.
Om een inwonende oudere aan te geven als persoon ten laste, moet er een score van minstens 9 punten voorgelegd worden. De verminderde zelfredzaamheid moet officieel vastgesteld worden door de Directie-generaal Personen met een Handicap. Dat is een federale overheidsdienst.
Je aanvraag moet je indienen bij de zorgkas van je ziekenfonds.
Overgangsregeling
Door de extra voorwaarde van de zorgbehoevendheid, zullen verschillende mensen het fiscale voordeel nu verliezen. Ook al hadden ze er al heel wat jaren recht op. Daarom wordt er in een overgangsregeling voorzien. Personen ouder dan 65 jaar die op 1 januari 2021 ten laste waren én die in de aangifte van dat jaar als ‘ten laste’ worden opgenomen, komen in aanmerking voor de overgangsregeling. Die houdt in dat de oude fiscale voordelen nog gedurende maximaal vier jaar gelden. Tot de aangifte van 2025.
Vanaf 2025 verdwijnen volgende velden:
Andere ascendenten/zijverwanten 65 jaar of ouder ten laste
Valide : 0
Mindervalide: 0
Vanaf dan geven enkel nog zorgbehoevenden een fiscaal voordeel.
Voorbeelden
- Indien een personeelslid één zijverwante/ascendent 65j of ouder ten laste heeft die voldoet aan de voorwaarden om zorgbehoevenden te zijn moet het volgende worden verzonden via PERSONA:
Andere ascendenten/zijverwanten 65 jaar of ouder ten laste
Valide : 0
Mindervalide: 0
Aantal zorgbehoevenden: 1
- Indien een personeelslid één zijverwante/ascendent 65j of ouder ten laste heeft die gehandicapt is maar niet zorgbehoevend is moet het volgende worden verzonden via PERSONA:
Andere ascendenten/zijverwanten 65 jaar of ouder ten laste
Valide : 0
Mindervalide: 1
Aantal zorgbehoevenden: 0